Triggerpoint Therapie

Iedereen heeft triggerpoints, alleen hoef je er niet altijd last van te hebben.De oorzaken waardoor triggerpoints ontstaan zijn wanneer spieren overbelast zijn, blessures, trauma, operaties. Triggerpoints zijn kleine samentrekkingen in de spieren ter grootte van een speldenknop die verhard aanvoelen en pijnlijk zijn wanneer er druk op uitgeoefend wordt. De knoop in de spieren is een pijnpunt die een uitstraling naar, of afgeleide pijn bij andere spieren triggert. Dit wordt ook wel myofasciale pijn (MPS) genoemd omdat het pijn in het spier- en bindweefsel betreft. Triggerpoints kunnen naast pijnklachten andere klachten geven, zoals verminderde spierkracht, spierstijfheid, tintelingen, duizeligheid, wazig zien, transpiratie en koude handen en/of voeten, hoofdpijn, oorpijn, keelpijn, pijn in de ledematen, oedeem , etc.  Hoewel myofasciale pijn veel voorkomt en in alle spieren kan ontstaan, komt deze overwegend vaak voor in de nek, schouders , de rug en heupen. Deze ontstaan met name door veelvuldig herhaalde bewegingen, verkeerde houding, stress of trauma’s (plotselinge overbelasting van spieren).Veel mensen hebben zich erbij neergelegd: ze nemen maatregelen door b.v. vroeg naar bed te gaan, slikken een pijnstiller of nemen een warm bad. De onwetendheid is echter dat deze pijnen kunnen worden veroorzaakt door triggerpoints.

Over het algemeen geldt: hoe langer de periode tussen het ontstaan van de klachten en het begin van de behandeling, des te groter het aantal benodigde behandelingen.

 

Op de afbeelding hierboven stellen de zwarte kruisjes de triggerpoints voor en de rode gebieden de pijn die daardoor kan ontstaan. Zo kun je hoofdpijn krijgen door spieren in je hals en nek.

Triggerpoints veroorzaken niet alleen pijn in je nek maar ook in kaak en onderrug. Ze veroorzaken tennisarmen en carpaaltunnel syndromen en zijn de bron van pijn in gewrichten, zoals schouder, pols, heup, knie en enkel. 

Zoals op de afbeelding te zien is, veroorzaken triggerpoints klachten op een andere plaats dan waar ze zich daadwerkelijk bevinden (de zogenaamde afgeleide pijn).Triggerpoints veroorzaken naast pijn ook nog andere symptomen zoals duizeligheid, oorpijn en gevoelloosheid in handen en voeten en zorgen ervoor dat je je schouder of een ander gewricht niet meer (goed) kunt bewegen.

Hoe ontstaan triggerpoints?

Triggerpoints kunnen door een groot aantal zaken worden veroorzaakt:

 • Door onverwachte bewegingen (trauma, botsingen, vallen, schokken)
 • Overbelasting, zware inspanning,
 • Herhaaldelijk dezelfde bewegingen maken
 • Interne aandoening ( infectie, voeding, tekort aan vitamines en mineralen)
 • Statische of dynamische (over) belasting of houding (bijvoorbeeld achter een beeldscherm of beenlengte verschil)
 • Psychologische factoren (zoals stress)

 

Behandeling

Klachten die door triggerpoints worden veroorzaakt, zijn vaak goed te behandelen. Tijdens het onderzoek wordt vastgesteld of er een triggerpoints in de spieren zijn en of deze de klachten veroorzaken. Als dit het geval is, kunnen we behandelen. Hierbij is het van belang om te ontdekken hoe de triggerpoints zijn ontstaan, en door welke factoren deze in stand worden gehouden. De massage is erop gericht de triggerpoints te deactiveren ( uit te schakelen), zodat de spier tot rust kan komen een de klachten verminderen.

Bij de behandeling van myofasciale pijn wordt er triggerpointmassage toegepast.  De massage is erop gericht door lokale diepwerkende massagetechnieken het normale spiergedrag te stimuleren en de myofasciale triggerpoints te inactiveren. Hierbij wordt de doorbloeding van de spieren bevorderd en zullen de opgehoopte afvalstoffen verdwijnen.

Dit geeft:

 • Sneller resultaat
 • Is veiliger en effectiever
 • Ergonomicher voor de masseur en brengt grotere verandering in het triggerpoint, zodat het zal deactiveren

De eerste 3 weken komt u 2 maal per week voor een behandeling. Na deze drie weken komt u vier weken lang 1 keer per week. Daarna komt u bijvoorbeeld eens per 2 weken of 1 keer per maand, naargelang uw klachten. Na iedere behandeling krijgt u huiswerk oefeningen mee. Om Triggerpoints sneller te deactiveren is het van belang dat u uzelf thuis behandelt. U krijgt daarvoor eenvoudige en duidelijke instructies mee. Voor een zo intensief mogelijke zelfmassage behandeling meerdere malen per dag. 

De client leert:

 • Hoe
 • Hoe lang
 • Hoe vaak
 • Waarmee

De triggerpoints zelf behandeld kunnen worden.

Na een behandeling kunt u verschillende reacties krijgen zoals: meer pijn vermoeidheid pijn op een andere plaats of pijn die anders aanvoelt blauwe plekken meer stijfheid en kramp algemene malaise misselijkheid of duizeligheid. Deze reacties zijn normaal bij een behandeling van myofascial Triggerpoints.De masseur begeleidt wekelijks en doet de MPT controle. Binnen een paar weken is het triggerpoint gedeactiveerd en de client is van de pijn af. Mocht de client na een tijdje weer dezelfde klachten krijgen , omdat b.v. de werkomstandigheden niet zijn veranderd, dan kan de client zichzelf op dezelfde manier behandelen.

Voor wie

Heeft u last van:

 • Pijn
 • Stijfheid en gespannenheid in uw gewrichten
 • Beperkingen tijdens bewegen
 • Verergeren  de klachten zodra u meer beweegt of meer werkt
 • Zijn bepaalde spieren pijnlijk wanneer u op de drukt of erin knijpt
 • Maakt u veel dezelfde bewegingen of doet u intensief een bepaalde sport
 • Zit u vaak langdurig in eenzelfde houding
 • Gaan de klachten niet over na enige tijd rust te hebben genomen

Als u last heeft van een aantal van bovenstaande punten wellicht zal de Triggerpoint-massage voor u de oplossing zijn. Als er géén sprake is van ontstekingen, fracturen of verzwikkingen zijn zeer waarschijnlijk spierknopen, oftewel triggerpoints, de oorzaak van uw klachten.

 Eerste afspraak

Naast uiteraard de behandeling, waarbij gezocht wordt naar triggerpoints, vindt er ook een anamnese plaats. Immers, triggerpoints hebben een oorzaak en die moet worden opgespoord. Er wordt een behandelplan opgesteld en alles wordt vastgelegd in een cliëntendossier.