Medical taping

Geruime tijd krijgt de medical taping steeds meer zijn bekendheid.  Het is een methode waarvan het toepassingsgebied veel groter is dan alleen het te behandelen van spierproblemen.De traditionele witte tape heeft een stabiliserende werking op gewrichten, maar medical taping is daarnaast in staat de gewrichten te verstevigen, geeft pijnvermindering,  de spierfunctie, de bloed- en lymfe-circulatie te stimuleren en ondersteunen. Een versneld herstel en makkelijk kunnen bewegen heeft veel voordelen voor sporters en niet sporters.

Werking

Medical taping is een bepaalde manier van tapen. De tape heeft een elasticiteit die vergelijkbaar is met die van de menselijke huid .De werking van de tape op uw huid beïnvloedt diverse onderhuidse structuren. De huidige wetenschap geeft aan dat onze spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar ook belangrijk zijn voor de bloed- en  lymfecirculatie, lichaamstemperatuur.

Door de tape wordt de huid lokaal gelift en hierdoor wordt de druk onderhuids op het blessuregebied verminderd. Waardoor er drukvermindering en meer ruimte voor de bloed- en lymfevaatjes is. Dit heeft een direct effect op de bloedsomloop en ook op de lymfestroom.
Een belangrijk effect hiervan is het afnemen van de druk op uw pijnreceptoren en daarmee de afname en mogelijk zelfs het verdwijnen van uw pijn. En dit alles terwijl uw bewegingsvrijheid behouden blijft.

Voor wie

Medical taping kan worden toegepast met als doel:

 

  • spierfunctie verbeteren door tonusregulatie
  • belemmeringen in bloedcirculatie en lymfeafvoer opheffen
  • pijndemping
  • ondersteunen gewrichtsfunctie, door
stimuleren van proprioceptie, correcties van de bewegingsrichting
en vergroten van de stabiliteit
  • neuro-reflectoire beïnvloeding

 

 

Deze effecten kunnen uw klachten verlichten of zelfs opheffen bij o.a.:
 
– Blessures (nabehandeling)
– Ontstekingen of vochtophopingen  (oedeem en bloeduitstortingen)
– Houdingsproblematiek
– Overbelastingsklachten, zoals muisarm, golf- of tennisarm
– (Spannings-) hoofdpijn of zenuwpijn
– Orgaan gerelateerde klachten, zoals bij maagklachten